Films

4 Mei Special: Alone in Berlin

4 Mei Special: Alone in Berlin Special
Regisseur

Vincent Perez

Acteurs

Brendan Gleeson, Emma Thompson, Daniel Bruhl

Genre

Drama - Boekverfilming

Tijdsduur

2 uur, 15 minuten

4 Mei, Dodenherdenking in Nederland. Ook bij AnnexCinema staan we daar uiteraard bij stil. Met twee speciale voorstellingen met een bijzonder tintje.

Op donderdag 4 mei vertonen wij de films Alone in Berlin en Django. Twee bijzondere films over verschillende situaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beide films krijgen een bijzondere lading mee. Voorafgaand vertonen wij namelijk de exclusieve première van de documentaire Het Verhaal van Henk van Es.

Een indrukwekkende documentaire, gemaakt door de Linschotense Remco van Es (Essential Production). Tot nu toe nergens anders te zien dan bij AnnexCinema.

Het verhaal gaat over zijn opa, Henk van Es, die tijdens de Tweede Wereldoorlog, als 17-jarige jongen door de Duitsers naar een werkkamp werd gestuurd. Deze documentaire duurt 30 minuten en draait voorafgaand aan beide films.

Na afloop van de documentaire is er om 20.00 uur gelegenheid om 2 minuten stil te staan bij alle oorlogsslachtoffers via een livestream van de Herdenking op de Dam.

Alone in Berlin
Berlijn, 1940. De stad is verlamd door angst. Arbeiderskoppel Otto en Anna Quangel leven in een vervallen appartmentenblok en proberen, net als hun omgeving, niet op te vallen terwijl de Nazis heersen. Maar wanneer hun enige kind aan het front sterft, leidt hun verlies hen naar een uitzonderlijke vorm van verzet. Ze beginnen met het door de hele stad achterlaten van anonieme ansichtkaarten waarop ze Hitler en zijn regime aanvallen. Een daad waar de doodstraf op staat.

Al snel wordt hun stille strijd opgemerkt door de Gestapo-inpecteur Escherich, waarmee een moorddadig kat- en muisspel begint dat het nut van Otto en Anna's daden en hernieuwde liefde voor elkaar alleen maar versterkt. Hun kleurloze leven en huwelijk transformeert door hun vredige maar intensieve verzet.

Meer dan zestig jaar na de eerste publicatie vlak na WOII werd Hans Fallada's roman een wereldwijde bestseller.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, werd de indrukwekkende en bevrijdende vertelling door de Italiaanse schrijver en Auschwitz-overlever Primo Levi omschreven als 'het beste boek over het Duitse verzet tegen de nazi's ooit geschreven'.

Donderdag 4 mei
Aanvang: 19.10 uur
Zaal open: 19.00 uur
Prijs: 9,50 euro

Terug